Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, ABD’de ekimde düzenlenecek başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Stiglitz, İspanyol gazetesi El Pais’e verdiği söyleşide “40 yıllık neoliberalizm pek çok kişiyi zora soktu. İdeoloji, geride bırakılan insanları korumak için yeterli adımların atılmasını engelledi” dedi.
81 yaşındaki ekonomist, eski ABD Başkanı Trump’ın bu durumu avantajına çevirerek bir kimlik siyasetine dönüştürdüğünü belirtti.
Trump’ın kutuplaşma yaratarak ABD’deki toplumsal sorunları daha da derinleştirdiğini savunan Stiglitz, neoliberalizmin vaatlerini gerçekleştirememesine rağmen Batı’da bu politikaları destekleyen radikal sağın gücünü artırmasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
Bu duygusal bir tepki. Trump’ın politikaları aslında neoliberalizm değildir. Trump milliyetçiliğe sarıldı ve mevcut yönetimden memnun olmayanlarla iş dünyası liderlerinden oluşan bir koalisyon kurdu.
“Büyük şirket liderlerinin çoğu sadece servetini artırmaya odaklanmış durumda ve bu şeytanla yapılan bir anlaşma” diyen Stiglitz, Trump’ın düşük vergi ve denetimi savunarak iş insanlarını yanına çektiğini söyledi.
Amerikalı iktisatçı, seçimlerde Trump’ın kazanması ve ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçilerin sayısının artmasıyla bilimsel araştırmalara ayrılan fonların azalabileceğini de belirtti.
Columbia Üniversitesi’nde görev yapan akademisyen, Kongre’de çoğunluk Demokratlarda kalsa bile Trump’ın Ukrayna’ya desteği sonlandıracağını öngördüğünü paylaştı.
Diğer yandan Stiglitz, ABD Başkanı Joe Biden’ın ekonomide doğru politikalar uygulamasına rağmen eksik adımlar attığını, petrol şirketlerine karşı ek vergiler getirmediğini söyledi.
İktisatçı, ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesi olan 5,25-5,50 aralığında tutmasını da eleştirdi. Faizin daha düşük seviyede kalması gerektiğini belirten Stiglitz, “FED Başkanı Jerome Powell ekonomist değil, enflasyonu anlamıyor” dedi.
Stiglitz, Fransa’daki seçimlerle ilgili görüşlerini de paylaştı. Radikal sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik (RN) partisinin seçimleri kazanması halinde özellikle göçmenlik karşıtı sert adımlar atılacağını söyledi.
Ekonomist, “Le Pen’in seçilmesi halinde Fransa’da bir göçmen olmak istemezdim” dedi.
Fransa’daki erken genel seçimlerin ilk turu dün yapıldı. RN, yüzde 33 oyla birinci, sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı (NFP) ise yüzde 28’le ikinci sıraya yerleşti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte ittifakıysa yüzde 20 oyla üçüncü sırada kaldı.